
-
Κοίτα, κοίτα! Η Aegean έφυγε. Εμείς, ακόμα...
- Aegean, ρε! Γαμώ τα αεροπλάνα έχει!
- Το δικό μας της Ολυμπιακής, πόσω χρονώ λες να είναι, ρε; Θα ‘ναι καμια 15αριά;- Πλάκα με κάνεις, ρε; Κοίτα πόσο παλιομοδίτικο είναι! Ο παραπάνω είναι πραγματικός διάλογος επιβατών της Ολυμπιακής στο «Μακεδονία» λίγους μήνες πριν. Σημειωτέον ότι η περί ης ο λόγος πτήση της Ετζίαν εκείνη την ώρα μόλις έφτανε και θα έφευγε σε κανένα μισάωρο. Επίσης, τα 737 των δύο εταιριών (SX-BLM της Ετζίαν και SX-BKF της Ολυμπιακής) είναι -με διαφορά έξι μηνών- συνομήλικα. Κάπου εκεί λοιπόν, στο τέλος της λογικής δηλαδή, συνειδητοποιούσα ότι φεύγαμε ακριβώς στην ώρα μας και θα φτάναμε στην Αθήνα νωρίτερα του προγραμματισμένου. Αυτό το τελευταίο μάλλον κανείς άλλος δεν το είχε πάρει χαμπάρι.
Αλλά σε μια καμπίνα της ΟΑ μπορεί να ζήσει κανείς την απόλυτη παράνοια. Γιατί ο επιβάτης της Ολυμπιακής τα θέλει όλα. Συγχρόνως, όμως, τα βρίζει και όλα. Συχνά έχει δίκιο, αλλά δεν είναι ποτέ δυνατόν να το βρει. Όχι μόνο γιατί πιθανότατα κανείς στην εταιρία δε θα ενδιαφερθεί για τα παράπονά του, αλλά και γιατί η γκρίνια του θα έχει πάντα το λανθασμένο τρόπο έκφρασης.
Ο επιβάτης της ΟΑ απαιτεί τη μέγιστη φροντίδα, το πιο περιποιημένο πλήρωμα, το καλύτερο service, το τελειότερο αεροσκάφος και την ακριβέστερη τήρηση του δρομολογίου όχι γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί κάθε σοβαρή εταιρία, αλλά γιατί αισθάνεται ότι η ΟΑ του ανήκει! “Πληρώνω φόρους και απαιτώ περιποίηση” είναι το σλόγκαν του κι ας ταξιδεύει στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Και ξεχνάει ότι κατά βάση ο ίδιος ήταν που πάντα στο βάθος συμφωνούσε με τις περισσότερες πολιτικές που εκτόξευαν τα χρέη της εταιρίας στα ύψη με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα στις υπηρεσίες που παρέχει.
Κι όταν βλέπει ότι συχνά στην πτήση του καμία από τις προσδοκίες του δεν εκπληρώνεται; Γιατί ξαναπετάει; Μα γιατί θεωρεί την ΟΑ ασφαλή και πάνω από όλα βάζει την προσωπική του σωτηρία. Γι’ αυτό και στα γκάλοπ για το αν θέλει να κλείσει η ΟΑ απαντάει εμφατικά όχι.
Στην ουσία ο επιβάτης της ΟΑ απλώς λατρεύει να τη μισεί. Και η σχέση αυτή είναι τόσο ιδιαίτερη, που κρατάει για δεκαετίες. Η δε ερμηνεία της ίσως και να προκύψει μόνο ως αποτέλεσμα ειδικής ψυχανάλυσης κάποια στιγμή στο κοντινό ή μακρινό μέλλον.
Αγαπημένο IFE: μελωδικός ύμνος του τύπου «ΟΑ Ανέστη εκ νεκρών, … », γιατί αυτό χαρακτηρίζει τις προσδοκίες του για το μέλλον της εταιρίας. Συχνά, όμως, όταν συγκρίνει τιμές εκφράζεται με το ελαφρώς τροποποιημένο λαϊκό άσμα «Όταν βλέπω γλαροπλάνο, μου ‘ρχεται να σου την κάνω».