Διάβασα πρόσφατα ότι η MIG ετοιμάζεται να μπει στον ελληνικό αεροπορικό χώρο με δυναμικό τρόπο. Οι προβλέψεις των προφητών μπορεί και να επαληθευτούν τελικά, σκέφτηκα, και ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω. Και να πιάσουμε το θέμα «άνεση» ή, πιο συγκεκριμένα, το θέμα «σιτ πιτς».
Όταν στην Ελλάδα πετούσαν ακόμη τα τιμημένα και θρυλικά 717 της ΟΑ, η επιλογή ήταν μία: έκλεινες ΟΑ και καθόσουν μπροστά. Καθόσουν κανονικά ή σταυροπόδι, διάβαζες, έτρωγες, έκανες πικ νικ, έκανες την πρωινή σου γυμναστική ή και τζόκινγκ ακόμα και όλα αυτά από την άνεση του καθίσματός σου. Ο χώρος έφτανε για όλα. Φήμες ότι μικρότεροι επιβάτες έπαιζαν ακόμη και «μήλα» στη σειρά 09 ελέγχονται ως ανακριβείς, αν και μάλλον κι αυτό εφικτό θα ήταν.

Ύστερα τα 717 αποχώρησαν κι έπεσε μαρασμός. Ήταν σα να παίρνεις από μικρό παιδί το αγαπημένο του παιχνίδι. Η θεία Aegean μας έφερε γυαλιστερά, φρέσκα και λαχταριστά Α320, αλλά στην άνεση μάς πήγε πίσω. Δε λέω, έκαναν τα πάντα οι άνθρωποι, μέχρι και λεπτότερα καθίσματα έβαλαν, αλλά με 168 θέσεις το αποτέλεσμα είναι πολύ μέτριο.

Όχι ότι οι ξένοι φίλοι και παντοτινοί μας ταξιδιωτικοί σύμμαχοι είναι καλύτεροι δηλαδή. Η Air France και πολλές θέσεις βάζει και τα λεπτά καθίσματα δε θέλει. Έχει βέβαια ειδικό τμήμα της μπροστινής καμπίνας στην Οικονομική των Α32S όπου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αλλά εκεί κάθονται όσοι για να μπουν στην Οικονομική έκαναν οικονομίες από καιρό. Δίκαιο μου ακούγεται παρόλα αυτά.

Αλλά και στην Business θαύματα δε γίνονται. Πάρτε για παράδειγμα τις μπροστινές θέσεις στην καμπίνα της Malev. Και πληρώνεις και ζαρώνεις (στο -φαρδύτερο κατά τα άλλα- κάθισμα).

Υπάρχουν, όμως, κάποιες μικρές, απλές και εφαρμόσιμες ιδέες που μπορούν να κάνουν τον επιβάτη ευτυχισμένο. Τόσο απλές, όσο και η μετακίνηση της θήκης των περιοδικών ψηλά, ώστε να μένει περισσότερος χώρος για τα γόνατα. Το σκέφτηκαν κάπου μεταξύ Airbus και Recaro και το βλέπουμε στη Swiss. Έξυπνο, αποτελεσματικό και πάντα στην Economy.

Ένα αντίστοιχο καλπάκι εφαρμόζει η Swiss και στις καμπίνες των Α340 της. Όταν ο μπροστινός ρίχνει την πλάτη του καθίσματός του, μετακινείται συγχρόνως προς τα εμπρός και το οριζόντιο τμήμα του καθίσματος. Έτσι, το seat pitch για τον όπισθεν καθήμενο αυξάνεται και η γκρίνια μειώνεται. Το δοκίμασα και δουλεύει. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι είναι αντίστοιχο του seat pitch της Thai, που οι φήμες φέρουν ως εξαιρετικό (34άρι σε ίντσες μου λένε, αλλά προτιμώ να κρατήσω μικρό καλάθι). Η πράξη απέδειξε ότι ήταν απλώς φυσιολογικά επαρκές. Καλό μεν, όχι και κάτι το ιδιαίτερο δε.

Και κλείνουμε με τον εφιάλτη του Οικονομικού ταξιδιώτη, την Νο.1 απειλή της άνεσης (και των κρατικών αερομεταφορέων): τις low cost! Οι επιφυλάξεις πολλές, αλλά οι ναύλοι πεσμένοι, για να ρέουν ασταμάτητα οι ορδές των ταξιδιωτών που δε θέλουν να κλαίνε τα ευρώ τους. Σε κάποιες από αυτές, δε θα κλάψουν ούτε για το μηνίσκο τους, αρκεί να έχουν μυριστεί το κόλπο: πολλές low cost αυξάνουν την απόσταση ανάμεσα στα καθίσματα όσο πιο πίσω καθίσει κανείς στην καμπίνα. Η JetBlue το είχε ανακοινώσει εξαρχής (αν και μετά άλλαξε ρότα), ενώ και η Easyjet φαίνεται ότι σε κάποιο βαθμό το εφαρμόζει. Εδώ η σειρά 19 στα Α319 τους (που δεν είναι έξοδος κινδύνου):

Το κόλπο αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Υιοθετήθηκε για να επιταχύνει την επιβίβαση, μιας και στο άψε σβήσε του άτακτου boarding όλοι τρέχουν να κάτσουν όπου προλάβουν, με αποτέλεσμα να μπαστακώνονται στις μπροστινές θέσεις, εμποδίζοντας τους υπόλοιπους επιβάτες και καθυστερώντας τη διαδικασία αναχώρησης. Και επειδή τα ευρώ ξοδεύονται όσο το αεροπλάνο μένει στο έδαφος, αντί για το σύνθημα «παλουκωθείτε γιατί χανόμαστε», προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση σε όσους τρέξουν προς τα πίσω. Κι έτσι, όλοι είναι χαρούμενοι.
Άλλωστε, τα κόλπα πολλοί εμίσησαν. Το καλό seat pitch κανείς.